מהי כלכלת החלטורה?
הכלכלה השיתופית או כלכלת הפלטפורמות עלולה ולעתים אף יוצרת את תופעת "החלטורה".פירוש המילה חלטורה היא עבודה צדדית שלא במסגרת העבודה הרגילה. לעתים הכוונה לעבודה לא מקצועית ומרושלת.
הכלכלה השיתופית מאפשרת היום גישה נוחה למיקרו- יזמים ממגזרים שונים למכור או להציע שירותים שאלמלא הפלטפורמות השונות היה להם קשה להיחשף ולהגיע ללקוחות רבים.
אז מי הם אותם פרילנסרים?
- אמהות צעירות שמעוניינות לעבוד מהבית.
- סטודנטים שמעוניינים לשלב עבודה גמישה עם שעות נוחות בלוח הלימודים הצפוף של האוניברסיטה.
- אנשים מבוגרים או צעירים שנפלטו ממעגל העבודה.
- אנשים שמעוניינים להרוויח כסף מהתחביב שלהם .
- אמנים שרוצים להתפרנס מהאומנות שלהם.
- שכירים ועצמאים שמעוניינים בהכנסה נוספת מעבר להכנסה הרגילה שלהם.
כלכלת הפלטפורמות קיבלה את מילת הגנאי "כלכלת החלטורה"(Gig Economy).
הכינוי נדבק מכיוון שחלק גדול מהמיקרו יזמים האלה מתנהלים בפלטפורמות האלה בצורה לא מקצועית וחובבנית.
הפרילנסרים אינם תמיד מצליחים ליצר ערך. היזמים תלויים בפלטפורמה, ומתחרים בעיקר על מחיר ולא על איכות.
אז איך לא להיות "חלטורה"?
במידה והחלטתם להיות מיקרו יזמים ולספק מוצרים או שירותים באחת או יותר מהפלטפורמות המובילות , אז בהחלט ההמלצה היא להתחיל בקטן. – מה הכוונה? הכוונה היא להמשיך באורח החיים הרגיל ולהתחיל את הפעילות שלכם באופן מדורג. המטרה בשלב הראשון היא לראות האם אתם מתחברים לסוג כזה של עבודה. אם הגעתם למסקנה שעבודה כזו מתאימה למבנה האישיות שלכם אז בהחלט מומלץ לעשות מספר צעדים נוספים על מנת להיות מקצוענים ולא חלטוריסטים.
החלטוריסטים לרוב לא מצליחים להתפרנס מהפלטפורמות.
לחץ על התמונה על מנת להצטרף לפלטפורמה המובילה בתחום ה-Gig Economy.
אז מה נדרש מאיתנו?
1. מקצוענות – מומלץ לעבור קורסים והשתלמויות בנושא גם באופן עצמאי וגם בקבוצות.
2. מיקוד – התחרות בין המיקרו יזמים בפלטפורמות היא קשה ביותר. על מנת להצליח היזם צריך להשקיע זמן ואנרגיה. במידה והזמן והאנרגיה שלך מופנים לפעילויות אחרות הסיכוי שלך להצליח קטן.
3. חפש מנטור – האלגוריתם של הפלטפורמות הוא סודי ולכן מומלץ לעקוב אחר מישהו שכבר הצליח.
4.רק לא דחיינות –מי לא רוצה עבודה עם שעות נוחות וללא בוסים. למרות הפיתוי בעבודה כזו יש להיזהר לא להיקלע לדחיינות ועצלנות. ניתן לצמצם את התופעה באמצעות הכנת תוכנית עבודה ברורה ולקבוע יעדים מדידים.
5. משאבים – לפני שמחליטים להיות פעילים בפלטפורמות של הכלכלה השיתופית צריכים להיות מודעים שבמידה ורוצים להצליח יש להשקיע בשני משאבים עיקריים, הראשון הוא זמן – יש להשקיע לפחות בהתחלה מספר שעות ביום, והשני הוא כסף – פרסום בגוגל וברשתות החברתיות עולה לא מעט כסף.
6. בידול – על מנת להצליח בעסקים יש ליצור בידול מול המתחרים. בפלטפורמות מסחר כמעט ולא ניתן ליצור בידול בין המתחרים, הסיכוי להצלחה נובע מבחירת מוצר מנצח, בחירת ספק אמין וזול, וניצול יעיל של פרסום.
בעקבות הקושי ליצור בידול בפלטפורמות מסחר כמו אמזון או בפלטפורמות נותנות שירות כמו Uber (הסעת נוסעים) מומלץ לבנות מוניטין טוב (דירוג) באמצעות קהילה, ולתת ערך מוסף ללקוח כדי לעזור לו לבחור, כל אלה ועוד יגדילו את הסיכוי להצליח.
7. חוסן מנטלי– עסקים מבוססי אמון לקוחות נבנים בצורה איטית ולכן חשוב מאוד אורך רוח וסבלנות. לא פשוט לבנות עסק להשקיע זמן וכסף ולא לקבל את התוצאות שאיחלנו להן.
לא הכול ורוד בכלכלת החלטורה.
תלות במקור הפרנסה
כלכלת החלטורה יוצרת אצל מיקרו יזמים (ProSumers) תלות בפלטפורמה ובעצם הם נעשים ל"עבדי הפלטפורמה". היזם למעשה הוא סוג של "לקוח שבוי", למשל במידה והפלטפורמה מעלה את אחוז העמלה או מורידה ליזם את הדירוג או משנה מיקום – היזם נמצא בבעיה.
עלויות חשיפה גבוהות
מיקרו יזמים רבים לעיתים נאלצים להוציא סכומים לא מבוטלים על מנת לקבל חשיפה
טובה בפלטפורמה. Amzon למשל מעבר לעלויות הפרסום יש גם עלויות אחסנה ושילוח, ולרוב רק יזמים שהם "בסט-סלרים" מרוויחים המון כסף, במידה והיזם אינו כזה הוא גם עלול להפסיד כסף.
המעסיק מעדיף לא לשלם תנאים סוציאליים
תופעת לוואי נוספת בכלכלת השיתוף היא שחלק מהפרילנסרים "נכפה" עליהם להיות כאלה.
הסיבה שנכפה על העובדים להיות "חלטורה" היא פשוט מהסיבה שמעסיקים רבים מעדיפים לקבל מדי פעם שירותים מאותם פרילנסרים דרך הפלטפורמות ולא ולהעסיק אותם באופן קבוע.
תאגידי ענק כמו Uber (שירות בו אנשים רגילים מחליפים את נהגי המוניות) מעסיקות אלפי אנשים ללא שכר ותנאים סוציאליים.
מתחרים מול מדינות עולם שלישי
בעיה נוספת שיוצרת כלכלת החלטורה היא שפרילנסרים ממדינות מפותחות שיוקר המחיה בהן הוא גבוה, קשה להם להתחרות בפרילנסרים ממדינות כמו הודו, פקיסטן והפיליפינים שמציעים שירות במחיר יותר זול.
קטע וידאו קצר (8:48) שממחיש את תופעת ה- "כלכלת החלטורה" מחקרים מצבעים שבתוך עשור מחצית מעובדים באמריקה יהיו מעוסקים בדרך זו. האם מדובר בחופש?
לסיכום
העולם החדש של הכלכלה השיתופית פתח לנו חלון להזדמנויות חדשות ומאפשר לכל אחד מאתנו – אלו שחולמים להיות עצמאים או אלו שרוצים להישאר שכירים, אך עם עסק קטן מהצד- להגשים את החלום.
הכלכלה השיתופית המודרנית מאפשרת, כיום, יכולת השתכרות חדשה שלא הייתה קיימת בעבר. הכנסה צדדית או מלאה מבלי שצריך לצאת מהבית זה כבר לא בגדר חלום. זה כבר מציאותי אבל אם באמת אתם רוצים להצליח יש להיזהר ולא להפוך את העסק שלכם לחלטורה, כי חלטורה לא תחזיק מעמד לאורך זמן.