דברו איתנו:
074-7029965

האם המטבע המבוזר (Cryptocurrency) הוא מטבע העתיד?

הכלכלה השיתופית המודרנית שהתפתחה בשנים האחרונות בצעדי ענק, והתפתחותה של הכלכלה השיתופית שיצרה חיבור בין אזרחי העולם, הביאו איתן את הצורך ביצירת מטבע גלובלי שישרת את כל אזרחי העולם. 

המטבע  לא יהיה כפוף לחוקי המדינות השונות. מטבע כזה הוא המטבע המבוזר המוכר לנו גם כמטבע דיגיטלי או כמטבע קריפטוגרפי. אז מהו בעצם מטבע מבוזר והאם הוא יכול להיות מטבע חלופי לכסף הרגיל- כסף פיאט? ובשורה התחתונה, האם הוא כאן כדי להישאר?- כדי לענות על כל זה נבין קודם מה זה כסף פיאט.

מה אנו יודעים על כסף פיאט?

כסף פיאט שפירושו בלטינית הוא  כך יהיה”, הוא המצאה חדשה יחסית. בעבר, לפני כסף פיאט, היה הכסף צמוד לנכס פיסי־יקר ערך כלשהו כמו זהב או אבנים טובות. הכסף שהודפס תאם במדויק את הרכוש היקר שנשמר במחסני הממלכה או המדינה. רק אחרי שהמדינה צברה עוד נכסים כאלה, היא הרשתה לעצמה להדפיס כסף נוסף. בשנת 1971 בזמן מלחמת וייטנאם, ולצורך מימון המלחמה החליטה ארה"ב להפסיק להצמיד את הדולר לזהב והחלה להדפיס אותו בכמות שאינה קשורה למאגרי הזהב שלה. החלטה שאימצו לאחר מכן גם שאר המדינות עבור המטבעות שלהם (השקל, האירו, הלירה וכו'). זהו בעצם "כסף פיאט" כפי שאנו מכירים אותו כיום. הכמות שלו נקבעת על ידי גוף מרכזי שקיים בכל מדינה כמו הבנק המרכזי שמחליט כמה כסף להדפיס (להנפיק) על פי ניתוחי שוק מורכבים, וערכו נקבע בזכות ההיצע והביקוש שלו ובזכות האמון של הציבור ביכולת של השלטונות לפקח בצורה נבונה על הכסף.

כדי להיות מקצוען בתחום המטבעות הדיגיטליים-לחץ על התמונה.

מהו מטבע מבוזר?

מטבע מבוזר (= לא- ריכוזי) הוא  נכס דיגיטלי שמשמש כאמצעי חליפין (תשלום ומסחר) ומתבסס על טכנולוגית מחשוב היוצרת תשתית של משתתפים שלא בהכרח מכירים זה את זה. ערכו, בשונה מכסף פיאט, לא נקבע לפי ערך סחורה או לפי קביעה של גוף מרכזי אחד, אלא לפי הסכמה בין רשת משתמשים. כל מטבע דורש הסכמה חברתית על דרך השימוש בו ועל כמות המטבעות שבמחזור. רוב המטבעות המבוזרים מתבססים על טכנולוגיית בלוקצ'יין (שרשרת בלוקים) שזוהי טכנולוגיית הצפנה חזקה ביותר. המטבע המבוזר נקרא גם "מטבע קריפטו" מכיוון שזהו אמצעי תשלום שנדרש להבטיח הסכמה מבוזרת ואמינה בין משתמשים שונים ולכן כדי לקיים אותו חייבים להשתמש באמצעים קריפטוגרפיים, קרי, מוצפנים. ההצפנה הזו מאפשרת לאבטח עסקאות פיננסיות, לשלוט בייצור יחידות מטבע נוספות ולאמת את העברות המטבע בין המשתמשים.

כיצד מטבע מבוזר מיוצר?

למטבעות מבוזרים אין גוף מרכזי או ישות כלשהיא האחראית על "הדפסת" הכסף כפי שקיים בכסף פיאט שבו הבנק המרכזי אחראי על ההנפקה בפועל בהתאם להוראות הממונים עליו. מכיוון שלמטבעות דיגיטליים אין  'מטבעה', ההנפקה נעשית בתהליך הנקרא "כריית מטבעות דיגיטליים". כול אחד יכול לעסוק בתהליך הכרייה ולזכות במטבעות וזהו בעצם התמריץ לפעולת הכרייה כולה הכרוכה בהוצאות כספיות לא מבוטלות (כוח מחשוב ואנרגיה לאורך זמן), ולכן, משתמשים רבים מקדישים את כל מרצם וממונם בכדי לזכות במטבעות החדשים. הגדרת המטבע והעברתו בין המשתמשים ברשת המטבע, נעשות באמצעות חוזים חכמים (Smart contracts), המושתתים על פרוטוקולי תקשורת מוצפנים. כל תהליך עיבוד העסקאות של המטבע (כרייה, קניה ומכירה) בין המשתמשים השונים נעשה בצורה מוצפנת ומאובטחת, ומתאפשר הודות לטכנולוגיית הבלוקצ'יין. ישנו קובץ ובו מידע המפרט באופן אנונימי את כל העסקאות הפיננסיות שנעשו אי פעם ברשת המטבע והוא נמצא על כל מחשב ברשת המטבע. קובץ זה מתעדכן באופן רציף ובתדירות קבועה, כל עדכון משמעו תהליך עיבוד מוצלח שלאחריו נסגר "בלוק" בשרשרת המידע והוא חסין בפני שינויים או מניפולציות.  כל העסקאות שנעשות לאחר כל עדכון מסתמכות על הרישום שנעשה לפניהם, ומכיוון שעם הזמן, יותר ויותר עסקאות מקושרות ביניהם, המערכת הופכת בטוחה יותר ויותר. בשיטה זו, אין אפשרות ל"רמות" או לזייף את המטבעות וזה בניגוד לכסף פיאט שהוא אינו מאובטח מספיק וניתן לזייף אותו.  

הדוגמאות הידועות ביותר של מטבעות מבוזרים הן ביטקוין (, (Bitcoin ריפל (Ripple) , ואית'ריום .( Ethereum

מטבע מבוזר בעתיד?

כיום, השימוש במטבעות מבוזרים כאמצעי תשלום קיים בהיקף מצומצם בלבד, הנפוצים שבהם תופסים תאוצה כסחורה ספקולטיבית להשקעה וכאמצעי לגיוס כספים במיוחד בהנפקות ICO. בעתיד, ככל שיותר ויותר משתמשים יחזיקו את המטבעות המבוזרים ויותר אנשים יבצעו ביניהם עסקאות לא יהיה מנוס וחברות ועסקים יסכימו לקבל את המטבעות המבוזרים כאמצעי תשלום לכל דבר. בעקבותיהם ילכו גם כל המדינות ויכירו במטבעות הללו מבחינה רגולטורית וחוקית. רוחות השינוי כבר החלו וחלה התפתחות גם בכיוון הזה. לראיה, בשנת 2017, ממשלת יפן הודיעה כי תתיר שימוש בביטקוין (המטבע המבוזר הראשון והפופולרי ביותר) כאמצעי תשלום לגיטימי. מדינות רבות אחרות, בהן ארה"ב, סינגפור, שוויץ, אוסטרליה וישראל, הודיעו כי יפעלו ליצירת מנגנוני פיקוח ואסדרה על השימוש במטבעות מבוזרים במדינה.

קטע וידאו (4:33) שמסביר מהן מטבעות מבוזרים או כפי שהם מכונים מטבעות קריפטו (crypto) וכיצד הם עתידים לשנות את העולם.

לסיכום,

בעתיד הנראה לעין, קטן הסיכוי שהמטבע המבוזר, עם כל היתרונות שלו, יחליף לחלוטין את הכסף הרגיל (כסף פיאט). אך מכיוון שבעידן האינטרנט, כלכלת הפלטפורמות הולכת ומתעצמת גדל הצורך יותר ויותר במטבע דיגיטלי שהוא גם גלובלי וגם מאובטח. לכן, המטבע המבוזר לא יעלם אלא להיפך, הוא עתיד להישאר ובגדול, ולא ירחק היום וכולם יכירו בו כאמצעי תשלום לגיטימי לכל דבר ועניין.  

עוד באתר wesocial:

שתפו את הפוסט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מיזמים נבחרים

רשתות חברתיות

קטגוריות
נושאי האתר
קטגוריות

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד

הרשמה לניוזלייטר

רוצה להיות מעודכן? 

אנחנו מבטיחים לא לשלוח ספאם.

דילוג לתוכן