דברו איתנו:
074-7029965

מהי השקעה אלטרנטיבית?

השקעה אלטרנטיבית היא נכס פיננסי שאינו נכנס לאחת מקטגוריות ההשקעה המקובלות. השקעה "מקובלת" כוללות מניות, אג"ח, תוכניות חיסכון/פיקדונות ונדל"ן למגורים. רוב ההשקעות אלטרנטיביות מוחזקות על ידי משקיעים מוסדיים ועל ידי "משקיעים כשרים", וזאת בגלל אופיין המורכב, חוסר הרגולציה ומידת הסיכון.

דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות

סחורות ונכסים מוחשיים, עסקאות שונות בנדל"ן, קרנות השקעה (Private equity-PE), קרנות הון סיכון (Venture-VC Capital fund), קרנות גידור (Hedge Fund). כל אלה הן דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות. מרבית ההשקעות האלטרנטיביות אינן מפוקחות על ידי הרשויות לני"ע.

בעוד שבאופן מסורתי השקעות אלטרנטיביות היו נגישות עבור משקיעים מוסדיים ומשקיעים כשרים בלבד, כיום השקעות אלטרנטיביות הפכו להיות נגישות גם לכלל הציבור באמצעות קרנות ALT, תעודות סל וקרנות נאמנות הבונות תיקים של נכסים אלטרנטיביים.

צעדים ראשונים בחיפןש השקעה אלטרנטיבית

בהשקעות אלטרנטיביות רבות יש סף מינימאלי על מנת להצטרף להשקעה. העמלות בהשקעות כאלו הן גבוהות, במיוחד בהשוואה לקרנות נאמנות וקרנות נסחרות בבורסה (תעודות סל).

להשקעות אלה יש יכולת נמוכה להציג נתוני ביצועים שאותם ניתן לאמת עבור משקיעים פוטנציאליים.

במקרים רבים מחירי הנכסים נמוכים בעסקאות כאלו מאשר בעסקאות סחירות היות ומחזורי המסחר בנכסים כאלה נמוך.

השקעות כאלו קשה לממש, אין ספק שהמשקיעים יתקשו למכור מוצר אמנותי בן 200שנה לעומת 500 מניות של חברת אפל.

במקרים רבים המשקיעים גם עשויים להתקשות אפילו להעריך השקעות, מכיוון שהנכסים והעסקאות הכרוכות בהם הם לעיתים קרובות נדירים.

רגולציה על השקעות אלטרנטיביות

אם הנכסים אינם כוללים פריטים ייחודיים כמו מטבעות או אמנות, השקעות אלטרנטיביות מועדות להונאות בשל אופיין הלא מפוקח.

השקעות אלטרנטיביות כפופות לרוב למבנה משפטי פחות ברור מאשר השקעות דרך שוק ההון.

מסיבות אלו חיוני שהמשקיעים יבצעו בדיקת נאותות נרחבת כאשר שוקלים השקעות מהסוג הזה. לעתים קרובות, רק לאלה שנחשבים כמשקיעים מוסמכים יש גישה להצעות השקעה אלטרנטיביות. בארה"ב משקיעים כשירים הם בעלי שווי נטו העולה על מיליון דולר (לא סופרים את מגוריהם) או עם הכנסה אישית של לפחות 200,000 דולר. בישראל משקיע כשיר הינו משקיע בעל נכסים נזילים בסך 8 מיליון ₪ או הכנסה אישית של 1.2 מיליון ₪ לשנה ו- 1.8 מיליון לתא משפחתי או 5 מיליון הון נזיל והכנסה שנתית של 600 אלף ₪ בשנה.

אסטרטגיה להשקעה אלטרנטיביות

בהשקעות אלטרנטיביות יש מתאם נמוך ביחס לקבוצות נכסים סטנדרטיות. מתאם נמוך זה פירושו שלעתים קרובות השקעות אלה מתנהגות בשונה מהשקעות בשוק המניות והאג"ח. תכונה זו הופכת אותן לכלי מתאים לגיוון תיק השקעות.

השקעות בנכסים כמו נדל"ן, נפט, זהב יכולות להוות גידור אפקטיבי מפני אינפלציה.

מסיבה זו, קרנות מוסדיות גדולות רבות כמו קרנות פנסיה מקצות לרוב

חלק קטן מהתיקים שלהן – בדרך כלל פחות מ -10% – להשקעות אלטרנטיביות כמו קרנות גידור.

גם למשקיע "הממוצע" הלא "כשיר" יש כיום גישה להשקעות אלטרנטיביות. קיימים לא מעט קרנות נאמנות חלופיות וקרנות הנסחרות בבורסה המכונות גם קרנות alt.

קרנות אלו מספקות הזדמנות להשקיע בקטגוריות נכסים לא סחירים שלא היו נגישים בעבר למשקיע הממוצע.

השקעות אלטרנטיביות דרך שוק ההון

להרבה מקרנות הנאמנות האלטרנטיביות הלא סחירות, יש היסטורית ביצועים מוגבלת. לדוגמה, קרנות  שנסחרו לאחר 2008, קשה לחזות איך הן היו מתנהגות במשבר של 2008.

תיק  מגוון ממתן באופן טבעי את איום ההפסד, אך יחד עם זאת הקרנות האלטרנטיביות עדיין כפופות לסיכונים הגלומים בנכסי הבסיס.

לדוגמה, נכון לינואר 2020, תעודת סל ה- SPDR, דאו ג'ונס של הנדל"ן העולמית, הייתה בעלת תשואה שנתית של 5.2% לתקופה של חמש שנים . לעומת זאת, תעודת הסל לנפט וגז של SPDR S&P רשמה תשואה שלילית של  15.87% עבור אותה תקופה.

הלוואות חברתיות

הלוואות p2p ׁ/peer 2 peer או כפי שהן מכונות  הלוואות חברתיות, אלו הן הלוואות בין עמיתים.

בפלטפורמות להלוואות מצטרפים משקיעים (המלווים) שמעוניינים להשקיע ולקבל תשואה עודפת על השקעתם מעבר למה שהבנק או גוף פיננסי מציע, ומצטרפים גם אנשים המעוניינים לקבל את ההלוואות (הלווים).

הפלטפורמה יוצרת את החיבור בן המשקיעים ללווים. מכיוון שהפלטפורמה היא המתווכת וגובה רק עמלה קטנה אז אין צורך בצד שלישי לעסקאות כפי שיש בבנק או בגוף פיננסי אחר. היות ואין צד שלישי שגוזר קופון שמן אז העסקאות שמתקיימות בפלטפורמה הן משתלמות גם למשקיע וגם ללווה.  

הפלטפורמות שבעבר גייסו כסף רק ליוזמות חברתיות מאפשרות היום לגייס כסף גם לטובת השקעות במיזמים עסקיים, וזאת בהתאם לחוק שנחקק ב- 2017  – החוק החדש למימון המונים.

היתרון בפלטפורמות לגיוס המונים הוא שניתן להשקיע כסף בחברות או בפרויקטים גם בסכומים קטנים ולקבל תמורתם מניות.

השקעות במטבעות קריפטו

השקעות במטבעות קריפטו כמו ביטקוין, אתריום ואחרים הן השקעות בסחורה ולא במטבע כפי שנהוג לחשוב. אומנם יש מחלוקת משפטית בסוגיה זו, אבל מטבעות קריפטו מתנהגות כמו סחורה. המטבע אינו מניב כל תשואה פירותית כמו ריבית, דיבידנד וכו'. שווי המטבע נקבע רק לפי ביקוש והיצע וניתן רק להרוויח מעליית ערך המטבע.

היתרון של המטבע במבוזר הוא שהוא מתנהג באופן שונה ממה שקורה בדרך כלל בשוק ההון. הערך של המטבעות הוירטואלים עולה בדרך כלל דווקא בתקופות של חוסר ודאות ופחד ממשברים כלכליים.

השקעה ב- NFT

 None Fungible Tokens או בקיצור כפי שהן מכונות NFT , אלו הן תעודות דיגיטליות (טוקן בתי מוחשי).

התעודות האלו יכולות להיות כל נכס דיגיטלי למשל: שירים, גיפים, תמונות , קטעי וידיאו וכיו"ב.

בדומה למטבעות קריפטו הנפקת הטוקן יוצרת "כחוזים חכמים" המאפשרים למחזיק הנכס זכויות יוצרים על נכסים דיגיטליים.

ה NFT בדומה להשקעה במוצרי אומנות או קולקציות של אספנים כמו בולים או מטבעות.ככל שהיצירה ייחודית יותר או שיש לה ערך סנטימנטלי גבוה יותר כך היא היצירה תהיה שווה יותר. 

דוגמה בולטת לכך למכירת מוצרי NFT בוצעה על ידי ליגת ה NBA. מנהלת ה NBA השיקה פלטפורמה שמוכרת קטעי וידאו נדירים בדרך כלל רוכשי המוצרים הם אספנים אבל הביקוש למוצרים בהם מחזיק הנכס הוא הבעלים היחידי עשויה לעלות את מכירו בעתיד.

השקעות אלטרנטיביות בעולם של הכלכלה השיתופית

ההתפתחות הטכנולוגית יחד עם מודלים חדשים בתחום הכלכלה השיתופית יצרו עולם חדש של השקעות שלא הכרנו בעבר. עולם של השקעות אלטרנטיביות.

עולם ההשקעות האלטרנטיביות מאפשר ליזמים ומשקיעים הזדמנות לשתף פעולה ולהצטרף יחד להשקעות שונות, לגייס כסף דרך פלטפורמות לגיוס המונים או לגייס כסף דרך קרנות או חברות. הכלכלה השיתופית יוצרת אמון בין המשקיעים, וחוסכת בעלויות.

ישנן מספר דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות שהן חלק מהכלכלה השיתופית, ואלו הן:

השקעות בנכסים דיגיטלים

השקעה אלטרנטיבית נוספת היא בתחום הנכסים הדיגיטליים. נכסים דיגיטליים יכולים להיות חנויות של מסחר אלקטרוני (אמזון, איביי ואחרים), או אתרים המספקים תוכן כמו אתרי תוכן, בלוגים, אתרים בערוץ יוטיוב וכדומה.

השקעה בנכס דיגיטלי יכולה להיות אישית (עצמאית) או יכולה להיות גם במודל של השקעה חברתית. במודל של השקעה חברתית קיים גוף חיצוני מקצועי שתפקידו הוא ליצור את הנכס הדיגיטלי ולנהל אותו עבור המשקיעים. כל משקיע מקבל יחידות השתתפות בנכס הדיגיטלי. הרווחים מהנכס מחולקים בין המשקיעים לפי יחידות ההשקעה.

בהשקעה עצמאית בנכס דיגיטלי, המשקיע יכול לבנות ולנהל את הנכס באופן עצמאי ואז המשקיע יהיה חייב להשקיע עבודה וזמן כמו בכל עסק אחר. אפשרות נוספת היא לתת למישהו אחר לנהל את הנכס וזו כבר תהיה הכנסה פסיבית.

השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן

מהי השקעה אלטרנטיבית בנדל"ן?

ניתן בטעות לייחס להשקעות אלטרנטיביות בנדל"ן גם השקעות באמצעות שוק ההון כמו מניות, תעודת סל, קרנות נאמנות, שהפעילות העסקית שלהן היא נדל"ן.

השקעות אלה של שוק ההון הם אומנם תחליף להשקעות בשוק הנדל"ן אבל עדיין הן השקעות המושפעות ממה שקורה בשוק ההון ולכן אין הם נכללות תחת הכותרת השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן.

ישנן השקעות אלטרנטיביות דרך קרנות נדל"ן (בעיקר קרנות לא סחירות) בעלות מאפיינים שונים משוק ההון ולכן ניתן להכליל אותן תחת הקטגוריה הזו.

אנחנו כמובן במאמר הזה מתייחסים אך ורק להשקעות אלטרנטיביות. 

השקעות בנדל"ן מניב בארץ

נדל"ן מניב הוא שם כולל לנדל"ן המניב תשואה קבועה מהנכס. הנכסים שיכולים להיות נכסים שונים מתחום הנדל"ן כמו: חניונים, תחנות דלק, חנויות מסחר וקניונים, מלונאות, בתי אבות, משרדים וכיו"ב.

סף הכניסה בעסקאות כאלו הוא גבוה. עסקאות אלו כמעט ואינן מושפעות מתנודתיות בשוק, אך לעומת זאת העסקאות האלו ממונפות וקיים סיכון להפסד כספי במידה והנכסים לא מושכרים.

בעסקאות יש לקחת בחשבון היבטים משפטיים והיבטי מס.

השקעות נדל"ן בחו"ל

קיימים מספר מודלים להשקעה של נכסים בחו"ל.

השקעה ישירה בנכס

זהו המודל הבסיסי והנפוץ ביותר שכולם מכירים, רכישה ישירה של נכס נדל"ן למגורים למטרה של קבלת תשואה חודשית שוטפת או על מנת לבצע "עסקאות פליפ" (עסקה יזמית לזמן מוגבל לצורך יצירת רווח הון). בעסקאות אלו המשקיע מבצע את העסקה מול בעל הנכס באופן ישיר או באמצעות ברוקר מקומי. בסופו של דבר המשקיע מקבל בעלות על הנכס.

רכישת נכס באמצעות חברה זרה

במודל זה ישנה השקעה בנכס נדל"ני דרך חברה ייעודית שהוקמה לצורך העסקה. במקרה זה המשקיע אינו מקבל בעלות על הנכס אלא מקבל מניות בחברה שמחזיקה את הנכס. בעסקאות כאלו יכולים להצטרף עד 35 משקיעים. במקרים שבהם רוצים לגייס יותר מ 35 משקיעים אז יש כבר צורך להקים חברה שפועלת באישור של רשות לני"ע ומדווחת באמצעות תשקיף.

עסקה פיננסית מוגבה בנדל"ן

עסקאות כאלו מספקות למשקיע תשואה קבועה במסגרת חברה, אך בניגוד למודל הקודם שהמשקיע מקבל מניות בחברה, בהשקעה כזו המשקיע מקבל בעלות על הנכס.

לקריאה נוספת על עסקה פיננסית מגובה נדל"ן לחץ על הקישור

השקעה באמצעות פלטפורמה לגיוס המונים בנדל"ן

דרך נוספת להשקעה בנדל"ן היא דרך פלטפורמת השקעות המונים בנדל"ן. בדרך זו המשקיע בוחר נכס שהוצגה בפלטפורמה ומשקיע סכום שהוא מצא לנכון.

אופן גיוס הכסף מתבצע כמו בפלטפורמות גיוס ההמונים המקובלות.

קרנות השקעה פרטיות (PRIVATE EQUITY FUND)

השקעה בקרנות השקעה פרטיות (PE) נועדה למשקיעים מוסדיים או למשקיעים בעלי ממון רב במיוחד. קרנות השקעה פרטיות הן בעלות אורך חיים מוגבל (בדרך כלל עד 10 שנים). הקרן מתנהלת באמצעות חברה במודל של שותפות כללית  (General Partner).

אסטרטגיית ההשקעה בקרנות אלה היא לרכוש חברות בעלות פוטנציאל השבחה, שנקלעו לקשיים מסיבות שונות למשל: ניהול כושל, כשל שוק, בעיית תזרים וכו'.

ההשקעה מצד המשקיעים מתבצעת באמצעות תהליך שנקרא קריאה לכסף (Capital Call); בתאריכים שנקבעו מראש המשקיעים חייבים להזרים כסף לקרן על מנת שהיא תוכל להשקיע בחברות כפי שנקבע בהסכם השותפים.

קרן שניונית (SECONDARY FUND)

קרן שניונית הינה קרן השקעה פרטית (PE). המטרה שלה היא לרכוש נכסים והשקעות בלתי סחירות ממשקיעים שרוצים למכור אותם. 

היתרון של הקרן היא רכישת נכסים שהם במחיר שמתחת למחיר השוק.

קרנות הון סיכון (VENTURE CAPITAL FUND)

קרן הון סיכון (VCׂ) הינה קרן השקעה פרטית המתמחה בהשקעות בתחום הטכנולוגיה. קרנות אלה משקיעות בדרך כלל בשלבים מוקדמים של המיזם (early stage).

במקרים מסויימים ההשקעה מתבצעת גם בשלבים מוקדמים יותר  (pre seed ו- seed). 

קרן גידור (HEDGE FUND)

אסטרטגיית השקעה של קרן זו היא להניב למשקיעים שלהם תשואה עודפת בכל תנאי שוק. קרן זו פועלת באמצעות מכשירים פיננסיים שונים כמו אופציות, חוזים עתידיים, מנופים, מכירה בחסר וכיו"ב.

השקעה באמצעות קרן נדל"ן

ישנן סוגים שונים של קרנות נדל"ן. חלקן מתמחות בארץ וחלקן משקיעות בנכסים בחו"ל. חלק מהקרנות מתמחות בנישות מיוחדות כמו תמ"א/38 , ישנן קרנות בעלות מודל השקעה המשלב גם חוב וגם מכשירים פיננסיים נוספים. 

השקעה בסחורות (Commodity)

השקעה אלטרנטיבית נוספת בעלת קורלציה שונה משוק המניות והאג"ח היא השקעה בסחורות.

שוק הסחורות הוא שוק הכולל 4 שווקים משניים בתחום הסחורות:

  1. השוק המשמעותי ביותר הינו שוק האנרגיה הכולל חומרי גלם כמו נפט, גז, פחם כיו"ב.
  2. שוק השייך לתחום המתכות ומחולק לשתי קטגוריות:
  • מתכות לתעשייה כמו פלדה,אלומיניום, נחושת וכו'.
  • מתכות אצילות  (כמו השקעה בזהב,כסף, פלטינה).
  1. שוק השייך לתחום החקלאות  הכולל את שוק הבשר (בעיקר קותלי חזיר ובקר),  ואת שוק המזון שכולל דגנים (תירס, חיטה, סויה ) וסחורות כמו (קפה, סוכר,חלב).
  1. שוק השייך לסחורות אחרות (גומי, שמן דקלים וכיו"ב).
איך זה עובד?

השקעות או מסחר בסחורות מתבצע ברובו בעולם הוירטואלי ומתקיים באמצעות "חוזים עתידיים".

מטרתם של החוזים העתידיים הוא לגדר סיכונים לבעלי הסחורות (למשל מגדלי התירס) ולאפשר לספקולנט (המשקיע) לקנות סחורה במחיר שנקבע מראש, ובכך להבטיח את רווחיו במידה וערכי הסחורות יעלו.

 רוב המשקיעים לא רוכשים חוזה באופן ישיר אלא באמצעות קרנות או תעודות סל.

קטע וידאו קצר (3:30) שמסביר אלו השקעות אלטרנטיביות קיימות.

השקעה בנפט/ או מסחר בנפט

מבין כל הסחורות, הנפט היא הסחורה המועדפת על המשקיעים.

היקפי המסחר בנפט גבוהים ממסחר בסחורות אחרות ולכן קל לנתח אותו דרך "ניתוח טכני". בנוסף יותר קל לעקוב אחרי ההתפתחויות הפונדמנטליות בנפט.

ישנם מספר דרכים להשקעה בנפט: דרך מניות, קרנות נאמנות, תעודות סל (העוקבים אחר מחירי הנפט) או באמצעות חוזים עתידיים.

דרך נוספת לסחור בנפט היא דרך חברות אנרגיה וזה יכול להתבצע או באמצעות השקעה ישירה או באמצעות תעודת סל (ETF) או באמצעות קרן נאמנות.

השקעה בסחורות בכלל ובנפט בפרט נמצאת בדרך כלל בקורלציה שונה משוק המניות ולכן כדאי לשלב אפיק זה של השקעה בתיק השקעות.

השקעה ביצירות אומנות

אחד מהשווקים האלטרנטיביים המשמעותיים הוא שוק האומנות. שוק האמונות צומח משנה לשנה ככל שמספר העשירים בעולם גדל, וגם היקף עושרם גדל.

ערך יצירות אומנות נקבע לפי היצע וביקוש בשוק.  הביקוש נקבע לפי היוצר או הסיפור מאחורי היצירה. היסטוריה מוכיחה שככל שחולפות השנים הביקוש ליצירות אומנות עולה בהתמדה בשיעורים משמעותיים יותר מאשר עליה בהיצע. מסיבה זו ערך יצירות האומנות עולה בהתמדה. 

משקיע יכול להשקיע ביצירה אחת, או להשקיע דרך קרן המשקיעה במספר של יצירות.

חשוב להבין כי השקעות אלו אינן נזילות מי שמחפש סחירות בהשקעות אלו יכול לרכוש מניות סחירות בבורסה כמו חברת סותביס – שהיא חברה העוסקת במתן שירותים במכירות פומביות בתחום זה.

סיכום

יש מגוון רחב של השקעות אלטרנטיביות שיש לשקול לשלב אותם בתיק השקעות של המשקיע. חלק מההשקעות יכולות להתאים לכל כיס וחלקן- רק למשקעים כשרים או מתוחכמים. 

סביבת הריבית האפסית מחייבת את המשקיע לחפש אחר אפיקים אלטרנטיביים, אך יחד עם זאת יש לקחת בחשבון את הסיכונים בהשקעות כאלו ולהבין את היתרונות והחסרונות הקיימים בהשקעות אלטרנטיביות.

יתרונות להשקעה בנכסים אלטרנטיביים:

מתאם שונה, פיזור תיקים, גידור אינפלציה, תשואה גבוהה.

חסרונות:

קיים קושי להעריך את הנכס, חוסר נזילות, העדר פיקוח, השקעות בסיכון גבוה.

אולי יעניין אותך גם:

שתפו את הפוסט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מיזמים נבחרים

רשתות חברתיות

קטגוריות
נושאי האתר
קטגוריות
גלילה לראש העמוד

הרשמה לניוזלייטר

רוצה להיות מעודכן? 

אנחנו מבטיחים לא לשלוח ספאם.

דילוג לתוכן