אבחון רפואי בעזרת חוכמת המונים
מי מאתנו לא נוהג לחפש ברשת האינטרנטית פתרונות או הסברים לבעיות הרפואיות שלו? רובנו כנראה עושים זאת. אך, אליה וקוץ בה, למרות הידע הרב הקיים באינטרנט, התשובות שאנו מקבלים הן לרוב רחוקות מלתת לנו פתרון מדויק ויותר מזה הן לפעמים גורמות לנו ללחץ מיותר. אך לצד הביקורות על האבחון הרפואי הלא מקצועי ברשת, הצורך הזה של כולנו לקבל מענה באופן מיידי לבעיות הרפואיות שלנו, יצר זרם חדש של אפליקציות וכלים לאבחון אונליין המבוססים על העיקרון של חוכמת ההמונים.
כזכור, רעיון חוכמת ההמונים טוען שבתנאים מסוימים חוכמתו המשולבת של ההמון יכולה להיות לא פחות מדויקת מחוכמתו של המומחה היחיד. התופעה התגלתה לפני כ-100 שנה בכפר באנגליה בניסוי שבו מדען בשם פרנסיס גולטון הראה לאנשים שור ושאל אותם מה המשקל שלו. התשובות של הנוכחים לא היו מדויקות, אבל הממוצע שלהן קלע בדיוק למשקלו האמיתי של השור. ניסוי זה שוחזר גם על ידי הישראלי ליאור צורף בהופעה חיה מעל בימת ההרצאות העולמית TED כשהעלה שור על הבמה וביקש מהקהל לנחש את משקלו והוכיח שהרעיון עובד גם בשנות האלפיים.
כמו שצוין קודם לכן, ישנו זרם עולמי הולך וגובר של כלים דיגיטליים, המשלבים מידע מקצועי עם הרעיון של חוכמת ההמונים לצורך פתרון בעיות רפואיות, תמיכה רגשית ושיתוף, אז בואו נכיר כמה מהם:
בעולם
רשת חברתית שקמה במטרה לעזור לחולים להתנהל מול המחלה שלהם, לאסוף מידע בשביל התעשייה העוסקת במחקר ולשפר את הטיפול בחולה. זו אחת הרשתות החברתיות הגדולות בעולם, המאפשרת לחולים במחלה דומה לשתף ידע שצברו עם חולים אחרים ולהשתמש בידע זה כבסיס למחקר. הרשת מאפשרת לאנשים, החולים באותה מחלה, ליצור קהילות בהן חולקים החולים את סיפורם ומתייעצים זה עם זה. בנוסף, חולים מעדכנים באתר את תוצאות הבדיקות הרפואיות שעברו ועונים על סקרים (על המחלות, אופן טיפול, סימפטומים וכו'), כך הם גם עוקבים אחרי התקדמות המחלה שלהם וגם עוזרים לפתח מאגר מידע המשמש גם כבסיס למחקר. על-פי דיווחים עצמיים, לאתר כיום רשומים יותר מ- 250,000 משתמשים, בעלי מעל ל- 2000 מצבים רפואיים, שדיווחו על למעלה ממיליון טיפולים וסימפטומים.
CrowdMed
אתר שהוקם ב-2013 ומחבר בין חולים בעלי מקרים מיוחדים שלא נמצא להם פתרון לבין מומחים מרחבי העולם.
החולים משתפים את המקרה שלהם עם משתמשים באתר הקרויים "חוקרים רפואיים" ומקבלים מהם משוב. החוקרים הרפואיים יכולים להיות סטודנטים לרפואה, רופאות, אחיות, וגם אנשים רגילים בעלי מצב רפואי ייחודי שאוהבים לתת עצות ושרוצים לפתור "תעלומות רפואיות". קשה לסמוך על ההכשרה של החוקרים, אך לפי נתוני האתר לרבים מהם יש רקע רפואי (64%). לחוקרים מערכת תגמול כספית והיא מגבירה את המוטיבציה להשתתפות המשתמשים שלו.
כיצד זה עובד?
החולה נכנס לאתר, עונה על שאלון ומספר את הסיפור שלו ולאחר מכן משתף פעולה עם הבלשים כדי לפתור את המקרה המסתורי של מחלתו. לאחר התהליך מקבל החולה דו"ח עם ההצעות לדיאגנוזה. כל מקרה מקבל ליווי של איש מקצוע אשר מוודא שכל מסקנה אליה הגיעו הבלשים מגובה בידע רפואי ותהליך רפואי אמין. לאחר שהחולה מקבל את הדו"ח הוא גם מחלק ציונים, נותן נקודות לבלשים על פי התרשמותו מהאבחון. דבר זה מעלה לבלשים את הבונוס הכספי, מעלה את המוניטין שלהם בקהילת הבלשים, ופותח להם דלת לקבלת מקרים קשים יותר עם פרס כספי גדול יותר. מטרת מנגנונים אלו להבטיח את אמינות המידע המתקבל.
נוסדה ב-2005. זוהי רשת חברתית עולמית שפועלת באופן דומה ל-crowdmed אך בשונה ממנה היא בלעדית לרופאים, רשת Sermo מציעה שירותי יעוץ אשר מאפשר לרופאים לשתף בעיות בדיאגנוזות ובטיפולים עם רופאים אחרים בקהילה ולבקש לעצתם עם מקרים מסוימים של חולים. לפי אתר החברה, אחד מתוך כל שלושה רופאים בארה"ב כבר הצטרף לרשת שלה שמונה כיום כ-800 אלף רופאים מכל העולם מ-68 התמחויות שונות.
קטע וידאו קצר (10:36) מטד המסביר מה כוחו של חוכמת ההמון, ומדוע היא טובה יותר מחכמתו של הרופא.
בארץ:
קופ"ח מכבי והסטארט-אפ K Health השיקו אפליקציה, ששמה K Health, שמבוססת על מידע אנונימי מעשרות מיליוני ביקורים אצל רופאי המשפחה של מכבי ב-25 השנים האחרונות. היא פותחה לנוכח המנהג הרווח בקרב חולים לחפש ברשת מידע על אודות הסימפטומים שמהם הם סובלים. האבחנות שמתקבלות באתר מבוססות על אבחונים אמיתיים שביצעו רופאים ועל מידע רפואי אמיתי ואישי.
כיצד זה עובד?
המשתמש מזין את התסמינים שמהם הוא סובל, ואז המערכת החכמה מציגה לו כ- 13 שאלות – במלל או באנימציה, עליהן עונה המשתמש. בסוף התהליך מקבל המשתמש מידע על מספר המטופלים הדומים לו ומה היו האבחנות והטיפול שהם קיבלו על בסיס אותו מידע.
האפליקציה מבוססת על אלגוריתם מתוחכם שפותח על ידי צוות רחב של מתמטיקאים ורופאים. האלגוריתם "למד" את המידע מביקורי הרופא שכבר היו. עם כל שימוש נוסף באפליקציה הוא משכלל את הידע שלו, והשאלות שיוצגו למשתמש הבא יהיו מדויקות יותר. השימוש באפליקציה אינו מחייב זיהוי או הכנסת פרטים אישיים חוץ מגיל ומגדר, והיא פתוחה לחברי כל הקופות.
ויקירפואה הוא אתר שהוקם ביוזמת איגוד רופאי המשפחה בישראל, מיזם ויקירפואה קם במטרה לאגור את הידע הרפואי של מכלול הרופאים והמדענים לתבנית חופשית ונגישה לכל, ברוח מיזם ויקיפדיה. המידע הרפואי מתעדכן בזמן אמיתי על ידי רופאים ואנשי מקצוע.
המערכת של ויקירפואה היא סביבה לומדת ומתפתחת כאשר התוכן נכתב, ונערך מחדש ככל שמתווסף ידע על ידי קהילה גדלה של עורכים שהם אנשים העוסקים בתחומי הרפואה והמדע.
ברוח זו של בניית מקור מידע שיתופי, מוסדות ומוציאים לאור תורמים גם הם תוכן ראשוני לדפי הויקירפואה ומשחררים אותו ממגבלות זכויות היוצרים. תוכן ראשוני שהועבר עובר עיבוד על ידי העורכים ויכול לשנות עם הזמן את תוכנו וצורתו עד ללא הכר בהתאם להתפתחות הידע הרפואי. כל שינוי ושיפור מופיעים בזמן אמיתי במערכת. ויקירפואה אינה דורשת תשלום ממשתמשיה ואינה מציעה תגמול כספי למוסדות ולעורכים עבור השתתפותם בתוכן.
כמוני, שהוקמה בשנת 2009 , היא הרשת החברתית הגדולה בתחום הבריאות בישראל, ומטרתה היא להעצים את החולים בהתמודדות עם מחלות כרוניות, תוך מתן אפשרות לחולים להתייעץ, לשתף ולתמוך זה בזה. כל זאת בליווי רופאים ומומחים מקצועיים המספקים מידע מקצועי ואמין המעשיר את השיח.
הרעיון שעומד מאחורי הקמת רשת חברתית היא שבמקרים רבים חולים נהפכים למומחים בבעיות שלהם לא פחות מהרופאים. הם מכירים את הסימפטומים, את הטיפולים השונים, עוקבים אחר חידושים בתחום ומכירים הן את היבטי הרפואה הקונוונציונלית והן את הרפואה המשלימה. בכמוני הבמה היא של החולים והרופאים נמצאים שם רק כדי לייעץ ולפקח.
בכמוני פועלות עשרות קהילות בתחומי הרפואה השונים. כל קהילה מנוהלת בידי רופאים ואנשי מקצוע מומחים ואליהם מצטרף ליווי של "מובילי קהילה", שהינם חולים שהתמודדו עם אותה המחלה וצברו ניסיון וידע רב בתקופת ההתמודדות עמה. האתר מספק כלים חברתיים ומקצועיים להתמודדות עם מצבים בריאותיים שונים. השימוש באתר הינו חינם ומותנה בהרשמה פשוטה בלבד.
אולי יעניין אותך גם:
דירות למכירה בגרמניה
בשנת 2016 דורגה גרמניה במקום השלישי בעולם בעסקאות נדל"ן להשקעה, כאשר חלק מכובד מהנתח היה השקעות נדל"ן שבוצעו בעיר ברלין, ולא בכדי. שהרי גרמניה היא
השקעות נדל"ן בגרמניה
אין ספק כי בשנים האחרונות ההשקעה בכל סוגי הנדל"ן הגרמני פורחת, וככל הנראה הדבר צפוי להיות כך גם בהמשך. השקעות בגרמניה בתחום הנדל"ן, הם הדבר
השקעות נדל"ן בחו"ל
יוקר הנדל"ן בישראל שובר שיאים חדשים בכל חודש, לעומתו מציעים הבנקים ריבית מעליבה על הפיקדונות שלכם, שני גורמים אלו הם ללא ספק בין הסיבות העיקריות
לסיכום,
חוכמת ההמונים יכולה להיות כלי רב עוצמה ברשותו של החולה בבואו לקבל מידע לגבי מחלתו ואופן הטיפול בו. החולה יכול לשתף מידע על מחלתו עם חולים כמותו, עם צוות רפואי או עם כל מי שעשוי לתרום לו מידע נוסף. גם ספקי השירות הרפואי כגון רופאים ואחיות יכולים להיעזר במידע המצטבר כדי לשפר את שירותיהם.
רשתות אלו לא נועדו להחליף רופאים אלא להציע מקור מידע אלטרנטיבי עבור החולים הסובלים ממצבים רפואיים ייחודיים. בשל היכולת לאגד ניסיון ומיומנות של רופאים וחולים במקום אחד, עולים הסיכויים למציאת אבחון רלוונטי ופתרון לבעיה הרפואית הייחודית.
לצד היתרונות הרבים, חשוב להבחין בסיכונים הגלומים ביישום חוכמת ההמונים בשירותי הבריאות לעומת עולמות תוכן אחרים. משתמשים עלולים להסתמך על ניסיונות העבר של חולים אחרים (שאינם רופאים מומחים) ולגבש דעה שיכולה להיות שגויה לגבי טיפול אופטימאלי למחלתם או אף לגבי האבחון שלה. מידע רפואי שגוי צפוי להביא לתוצאות חמורות ביותר. לכן, בבואנו להסתמך על אפליקציה או על רשת חברתית המבוססת על חוכמת ההמונים יש לבדוק ולשקול כל הצעה או דעה בכובד ראש ובאחריות לפני שמחליטים לאמץ אותה.