דברו איתנו:
074-7029965

כלכלה מעגלית כמה זה חשוב !

אם גם אתם לא מבינים את ההיגיון שבייצור עטיפות לחטיפים שנזרקות אחרי שימוש קצר אבל לא מתכלות במשך מאות שנים, אם אתם שואלים את עצמכם איך זה יכול להיות שמסעדות זורקות כמויות של אוכל כשבצד השני של העולם יש אנשים שאין להם מה לאכול ושוברים את הראש על הוצאות חשמל גבוהות בזמן שיש שמש רוב השנה, הכלכלה המעגלית היא התשובה בשבילכם.

נסתובבה כל היום עד אשר נמצא מקום

הכלכלה המעגלית כשמה כן היא, מבוססת על תהליך מעגלי המשיב לטבע את מה שנלקח ממנו ומחזיר לתהליך הייצור את מה שניתן לשימוש מחדש. חשבו על זה: כמעט כל יום אתם משתמשים במוצרים וזורקים את העטיפות לפח, משתמשים בדלק שמזהם את הסביבה וזורקים לפח שאריות שיכולות להיות אוצר עבור אחרים.

זה מתחיל במחשבות על ניצול חוזר של שאריות ירקות ומגיע עד לצריכת מוצרים מתכלים על פי מודלים כלכליים המתגמלים את כל המעורבים. רוצים לשמוע עוד?

קטע וידאו (3:42) מאתר החדשות של CNBC שמסביר מה זה כלכלה מעגלית.

מהי כלכלה מעגלית?

רגע לפני שמתחילים, בואו נגדיר לעצמנו בפשטות מהי בכלל כלכלה מעגלית. כלכלה זו הינה מודל ניהולי תעשייתי המבוסס על תפיסה הוליסטית וראיית התמונה הכללית תוך התייחסות לכל הגורמים המעורבים, במטרה להגדיל את הרווחים של כל אחד מהמשתתפים במערכת ולצמצם את ההפסדים בטווח הארוך.

בגדול, אפשר לומר שכלכלה זו צמחה מתוך ההבנה שרווחיות חייבת לכלול את כל הגורמים במערכת. אם לא נתחשב בהשלכות של הייצור, בסופו של דבר לא יהיו לנו משאבים להשתמש בהם ביום אחר. הדרך היחידה להבטחת רווחיות בטווח הארוך היא יישום תפיסת עולם המבוססת על קיימות המתחשבת בכל הגורמים במערכת.

כלכלה מעגלית בקונטקסט רחב – אתגר לחברה האנושית

יישום המודל זה מהווה שיפור משמעותי בשימור ההון הקיים בטבע תוך ייעול השימוש במשאבים הסביבתיים, מזעור הסיכונים הקיימים באמצעות ניהול משאבים מתכלים וחדשים באופן האופטימלי ואף מאפשרת לשפר את ניצול המשאבים הקיימים למשך זמן רב יותר ובאופן המיטבי.

אבל לא מדובר בעוד מוצר שאנחנו בוחרים במכולת. היא מעמידה בפני האדם אתגרים טכנולוגיים, פוליטיים, כלכליים, סוציולוגיים ואפילו יומיומיים, המצריכים מחויבות לכנות, ללקיחת אחריות ולנכונות לראות את התמונה השלמה.

כדי ליישם את ה- Circular economy בתחומי חיינו השונים עלינו לשנות את תפיסת העולם שלנו, כמו גם את האופן שבו אנחנו תופסים את חומרי הגלם הזמינים לנו, את המוצרים והשירותים הנצרכים על ידינו, את התקשורת בין הגורמים השונים בשוק, את ההסתכלות על הספקים, הלקוחות ועוד.

על פי תפיסת הכלכלה המעגלית, לכל שחקן במערכת יש תפקיד בעל משמעות ויכולת השפעה על המערכת בכללותה. על פי תפיסה זו, כל אדם הינו בעל משמעות

תפיסה, הסתכלות על חומרי גלם, מוצרים, שיטת מכירות ויחסים עם לקוחות, והסתכלות על כל מחזור החיים של המוצר, בניסיון לשפר כל שלב. הכלכלה המעגלית נוגעת לכל שחקן במערכת הכלכלית – כל ארגון, חברה, צרכן ועירייה – לכולם תפקיד והשפעה בין אם כנותן שירותים ובין אם כיוצר שוק, ומאפשר את קידום הכלכלה המעגלית.

 

כלכלה מעגלית מול מודל ליניארי

המודל העסקי שכולנו מכירים הוא מודל ליניארי שתמציתו היא "לקחת, להשתמש, לזרוק". פשוט, לא? צלחות פלסטיק, חלקי חילוף לרכב, עטיפות של חטיפים – אנחנו משתמשים וזורקים. לפעמים אפילו נדמה שאת החברים הכי טובים שלנו אנחנו רואים כמוצר.

ה-circular economy היא לא עוד מודל, היא תפיסת עולם. היא תפיסת עולם המבוססת על חיבור לכל הצדדים של השלם והבנה שכולנו תלויים אלו באלו לצורך קיום באיכות חיים גבוהה ומושקעת. בעוד שהמודל הליניארי אינו בר קיימא ועתיד להביא כיליון על התרבות האנושית, מודל הכלכלה המעגלית מתייחס לעולם ולסביבה כאל שותפים מלאים לדרך, וכשהשותפים מרוצים, הם ימשיכו לתת מתנובתם.

איך זה עובד?

חלוקה למשאבים ביולוגיים וטכניים

כדי למקסם את איכות החיים ולהבטיח מחזוריות גבוהה של מוצרים ושירותים, מודל הכלכלה המעגלית מחלק את המשאבים לשני סוגים בעלי ייעודיים שונים:

  1. משאבים ביולוגיים

המשאבים הביולוגיים עתידים לחזור לטבע ולהשתלב בביוספרה עלפני כדור הארץ הודות לתכונות המתכלות שלהם.

  1. משאבים טכניים

בניגוד למשאבים הביולוגיים, משאבים טכניים אינם יכולים להתכלות ולפיכך, הם ממוחזרים ומועברים לשימוש מחודש.

כל אחד מהמשאבים מתאפיין במחזור חיים שונה. הודות לתכנון הייעודי והניצול החכם של המשאבים, אנחנו יכולים לחיות ברמת חיים הרבה יותר גבוהה וליהנות ממוצרים זולים יותר, נגישים יותר ובעיקר – כאלה  המבטיחים חיים טובים גם לסביבה שלנו. בסופו של דבר, הכלכלה זו משתלמת לכולם.

שתפו את הפוסט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מיזמים נבחרים

רשתות חברתיות

קטגוריות
נושאי האתר
קטגוריות

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד

הרשמה לניוזלייטר

רוצה להיות מעודכן? 

אנחנו מבטיחים לא לשלוח ספאם.

דילוג לתוכן