כלכלה שיתופית גם בתחום הארוחות
ללכת למסעדה? או אולי בכלל לשבת לארוחה במרפסת גבוהה? 10 חברות ברחבי העולם מציעות שירות מעניין במיוחד, חיבור בין אנשים סביב הצורך בארוחה ביתית חמה, שיכולה להתקיים בביתו של השף או אולי במרפסת שלך. היכן בעולם ישמחו לבשל לכם ארוחה? והאם יש מקום למיזם כזה גם כאן בישראל? ריכזנו עבורכם את הפלטפורמות, שכבר מציעות בילוי אותנטי במיוחד.
ספרד -מדריד
חולמים על קרם קאטלן עם טעם של פעם, או פאייה ארומטית במיוחד? ב Schfly יחברו אתכם עם בשלנים מקומיים, שיבשלו עבורכם ארוחה. תוכלו לקבוע את המיקום, השעה וההרכב, שעמו תגיעו, והכל במחיר נגיש.
צרפת
פלטפורמה אינטרנטית המשמשת כשוק לממכר ארוחות ביתיות בשם MYCOOKER .
הולנד
Shareyourmeal.net פלטפורמה לממכר ארוחות ביתיות בקרב תושבי השכונה.
הונגריה-בודפשט
פלטפורמה אינטרנטית בשם Nomnom אשר מאפשרת לאנשים, שבישלו יותר ממה שצרכו למסור או למכור ארוחות לכל דורש.
בריטניה
Tabl רשת חברתית המרכזת בשלנים מקומיים, אשר מציעים שפע של ארוחות איכותיות, שבושלו ממטבח ביתם. בניגוד לרשתות החברתיות, המטרה ב- Tabl היא להעמיק את החוויה ולספר את הסיפור מאחורי הארוחה, בין היתר, ניתן לקרוא אודות הבשלנים הקבועים, להכיר את סיפור וסגנון החיים שלהם ועוד. האתר בנוי כפורטל ומרכז שפע של מתכונים, המלצות, טיפים, התראות על טרנדים, ומשמש בנוסף, כבמה לממכר מוצרי מזון מקומיים.
בבריטניה קיימת פלטפורמה נוספת: The Extra Dish המחברת בין חובבי בישול, שאוהבים לבשל ולאכול ביחד. אבל לא רק, גם אלו, שמעוניינים בארוחה צהריים ביתית לעבודה, יוכלו להזמין מראש (בהתראה מינימלית של 5 שעות) ארוחה חמה מהמגוון המוצע באתר והארוחה תבושל, תארז ותישלח ליעד, שהם יבקשו.
האתר מתפקד כמנוע חיפוש לכל דבר עם התאמות לוקאליות.
ארה"ב
מיזם מקומי ב mountain view שמחבר בין שכנים בשלנים לשכנים, שבסה"כ רוצים לאכול ארוחה ביתית וטובה.
אוסטין טקסס
Oakenspoon פלטפורמה המחברת בין שפים לחובבי בישול גורמה, ומציעה שפע של ארוחות יוקרה איכותיות במחיר נגיש ובבית השף.
ויש גם סיפורים עצובים:
Josephin היא פלטפורמה שיתופית קהילתית, שנוסדה בשנת 2014 באוקלנד, שבארה"ב, במטרה לחבר בין הביקוש לארוחות איכותיות ובמחיר אקונומי לצורך השלמת הכנסה, תשלום שכר דירה או אפילו תעסוקה מהבית של בני ובנות הקהילה. בשל היעדר משאבים, והצורך בשינוי החקיקה, לא ניתן היה להמשיך בהפעלת המיזם החברתי הנ"ל, ולכן הוא נסגר בשנת 2018. הפתרון הנגיש של המיזם, סיפק ארוחות, שניתן לחמם במיקרוגל למשפחות רבות.
ארגטינה
No Liames mas אתר ארגנטינאי, אשר מאפשר לגולשיו להזמין ארוחות take away על סמך דירוגים והמלצות של גולשים. בדומה לאתרים trip advisor, משלוחה ועוד.
ערב הסעודית - דובאי
גם בדובאי, קיים ביקוש חם להיצע של ארוחות ביתיות, ו- yumamia מפגישה בין שני אלו. האתר משמש גם הוא כמנוע חיפוש, ומאפשר תוך שעה אחת לקבל לפתח הבית או המשרד ארוחה טרייה וחמה, שבושלה זה עתה.
המצב בישראל
בישראל כיום לא קיימת פלטפורמה מובנית, שמרכזת את ההיצע של בשלנים ביתיים ואמביציוזיים ודורשי ארוחות ביתיות חמות וטובות. קיימים כמה מיזמים חברתיים, שמבוססים על פעולות התנדבותיות כמו "סירים ליולדת" ועוד. עיקר ההיצע מתמקד בפרסומים ממוקדים בקבוצות הפייסבוק של הערים השונות, והפרסום מחוץ לרשתות נעשה באופן מינימלי ולוקאלי. האם קיים מקום לפלטפורמה מעין זו?
בהחלט כן, והיא יכולה להוות מקור הכנסה נהדר למשפחות רבות, לאפשר לאנשים לאכול אוכל בריא ומזין במחיר נגיש, ולהוות קטליזטור למפגש קהילתי "נטול מסכים" yummi.co.il.
קטע וידאו קצר (1:03) שמציג אפליקציה לשיתוף ארוחות.
לסיכום ישנם לא מעט פלטפורמות לשיתוף ארוחות בארץ ובכל המדינות המפותחות.
הפלטפורמות האלו עובדות במודלים שונים אבל כולן מקוטלגות ל- "כלכלה השיתופית". במודל הכלכלה השיתופית כל אחד יכול להיות מיקרו יזם ולספק שירותי בישול דרך הפלטפורמה.
חוכמת ההמונים באפליקציות האלו מאפשרת למשתמשי האפלקציה לקבל מידע איכותי ואמין ולהנות מארוחות טעימות ומשירות טוב.
טיב השירות נקבע באמצעות ביקורת שניתנת ממשתמשי הפלטפורמה האחרים.
אין ספק שהפלטפורמות האלה מספקות חוויה קולינרית מהנה במחירים הוגנים ללקוחות הפלטפורמה, ואפשרות טובה להרוויח כסף.