סחר בפוליסות של ביטוחי חיים (life settlement) הם תופעה שכיחה בארה"ב. בארה"ב ניתן להעביר פוליסת חיים אישית לצד שלישי תמורת סכום כסף. במקרה כזה הרוכש משלם מראש את מחיר הפוליסה לפי אומדן הערכה של אקטואר והופך להיות מוטב בפוליסה. רוכש הפוליסה מתחייב לקחת על עצמו גם את תשלומי הפרמיה השוטפים. כך שבמקרה של אירוע ביטוחי, קרי, פטירה של בעל הפוליסה, המוטב החדש יהנה מכספי הביטוח.
האם קיימת אופציה כזו בישראל?
בישראל, אופציה כזו אינה קיימת. בישראל, מבוטח מחליט לשלם פרמיה חודשית על ביטוח חיים בגיל צעיר, למקרה ואם חלילה יקרה לו משהו אז המשפחה שלו תהיה מכוסה. הפרמיה בגיל צעיר נמוכה ומתייקרת עם העליה בגיל המבוטח. במרוצת השנים הפרמיות מתייקרות אבל מצד שני הפוליסה נהיית פחות ופחות נחוצה.
מבוטח מבוגר בישראל מסיים את תקופת הפוליסה בגיל הפרישה ואינו יכול להמשיך לשלם יותר.
בארה"ב, לעומת זאת, הפוליסה אינה מסתיימת עם גיל הפרישה והיא יכולה להמשיך עד יומו האחרון של בעל הפוליסה.
הדילמה של בעל הפוליסה
ישנו מצב שיכול להביא את בעל הפוליסה לדילמה. מצב בו הוא אינו מסוגל להמשיך ולשלם את הפרמיה החודשית היקרה, או שהוא צריך סכום כסף מיידי בשל מצוקה כלכלית כלשהי, אך מצד שני חבל לו לוותר על הפוליסה כי הוא מעוניין להוריש משהו למשפחתו אחרי פטירתו. במקרים כאלה יש אפשרות לבעל הפוליסה למכור את ביטוח החיים שלו ולקבל תמורתו כסף.
למצוא קונה לפוליסה של ביטוח החיים אינו מהווה בעיה. תמיד ישנו מישהו, שיכול לעמוד בתשלומים החודשיים ורוצה לעצמו ביטוח חיים, כי בצעירותו לא רכש אותו מסיבות שונות. במקרה כזה עסקה כזו יכולה להתאים לשני הצדדים, ובארה"ב ישנם יועצים פנסיונים שמטרתם לתווך עסקה כזו בין מוכרים לקונים.
קרנות השקעה (סחר) ביטוחי חיים (life settlement funds).
קרנות השקעה בביטוחי חיים (life settlement funds) אלו הן קרנות הסוחרות בביטוחי חיים.
הקרנות רוכשות ביטוחי חיים ובונת פורטפוליו רחב המייצר תשואה שיכולה לנוע בין 8-14% IRR. בהשקעה כזו למרות התשואות הגבוהות ישנם גם סיכונים של הונאות, שיעורי תמותה גבוהים, לקוחות שלא משלמים פרמיות וכו'.
היתרון בהשקעות אלו שהן מנותקות משוק ההון, ואינן מושפעות מתנודתיות הבורסה או ממפולות כאשר הן תגענה.
השקעה כזו מוגדרת כהשקעה אלטרנטיבית ומומלץ לשלב אותה כחלק מאסטרטגיה של ניהול תיק השקעות.