מי המלך של הכלכלה השיתופית?
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה חדשה שבה פלטפורמות אינטרנטיות בתחום הכלכלה השיתופית מתחילות להשתלט על תחומים רבים בחיינו והופכות להיות חלק חשוב בכלכלה העולמית. דוגמאות לכך הן Amzon ו-Ebay במסחר האלקטרוני, Airbnb בתיירות, Uber בתחבורה וכו'. למרות היתרונות הרבים שיש לכלכלה השיתופית, אחת מתופעות הלוואי השליליות בכלכלה השיתופית היא החוסר בתחרות.
רובנו משתמשים בפלטפורמות החזקות והמוכרות בתחום התיירות כמו Booking או Airbnb.
קשה למצוא רשת חברתית שמתקרבת בכלל לפייסבוק . ומי משתמש ב- Bing או אקספולאר? הרי ברור שהמנוע החיפוש שכולם משתמשים זה גוגל.
זה נכון שהבעלים של הפלטפורמות החזקות הללו נהיים יותר ויותר עשירים כמו ג'ף בזוסס (Amazon) או מארק צוקרברג (פייסבוק), אך האם ניתן להכתיר את אחד מהם כמלך של הכלכלה השיתופית? אם חשבתם שכן, אז טעיתם?
המלך של הכלכלה השיתופית הוא ללא ספק מסיושי סאן (Masayoshi Son).
אז אתם רוצים לדעת מי הוא אותו מסיושי סאן ולמה הוא נחשב למלך של הכלכלה השיתופית?
מסיושי סאן המלך החדש
מסיושי סאן הוא המייסד והמנכ"ל של חברת Softbank. סופטבנק הינה תאגיד ענק הפועל בעיקר בתחומי האינטרנט, מסחר אלקטרוני, תקשורת ופיננסים. הונו האישי מעורך ב – 18.1 מיליארד דולר. העוצמה האמיתית של מסיושי היא בקרן הון סיכון שהקים בשם קרן ויזין.
שוויה של קרן ויזן עומד על 97 מיליארד דולר. 45 מיליארד דולר מושקע מכסף סעודי, 25 מיליארד דולר מסופט בנק והשאר ממשקיעים אסטרטגיים אחרים.
אסטרטגיית השקעה של מסיושי סאן
Masa כפי שהוא מכונה בעולם, התראיין לא מעט ב- 20 שנה האחרונות.
הוא נוהג לספר שאסטרטגיית ההשקעה שלו היא להשקיע רק בחברות שהם מספר 1 בתחומם.
בראיון לבלומברג מסיושי אמר שהתוכניות עבור התאגיד שבבעלותו הן ל- 300 שנה.
במהלך השנים האלו הוא מעוניין להפוך את סופטבנק לתאגיד הרווחי ביותר בעולם.
התוכנית כוללת להשקיע ב 5,000 חברות עד שנת 2040.
המשמעות של השקעה בחברות מספר 1
מסיושי לא סתם משקיע בחברה שהיא מספר אחת בכל תחום. הוא משקיע בחברות השייכות לכלכלה השיתופית. והמאפיין הבולט בחברות בתחום הכלכלה השיתופית שבהן הוא משקיע הוא שקשה למצוא להן מתחרות בתחום שלהן.
פלטפורמות כמו Uber , השולטת בתחום התחבורה, כמעט ואין לה מתחרים באמריקה ובאירופה.
Uber ללא ספק לוקחת את כל הקופה בתחום הנסיעות השיתופיות.
באסיה הפלטפורמה המובילה ללא עוררין היא grab. בשתי הפלטפורמות האלו קרן "החזון" של משיסוי השקיעה מיליארדים.
ויזין כפי שציינו גייסה סכום הקרוב למאה מיליארד דולר, וללא ספק היא קרן ההון סיכון הגדולה ביותר בעולם. ויזין בניגוד לקרנות הון סיכון אחרות המשקיעות סכומים נמוכים בחברות בראשית דרכן. אז כמו שהוזכר קודם לכן, ויזן משקיעה מיליארדים בחברות שהם מספר 1 בתחומן.
ולכן, שליטה בכל הפלטפורמות הגדולות בתחומי התחבורה, נדל"ן, תקשורת פיננסים וכו', מעבר לאסטרטגיה לרווח כלכלי, שליטה כזו היא למעשה שליטה בעולם.
במה מסיושי שולט?
השליטה של מסיושי היא בכל אזור ובכל תחום. התחומים בהם שולט מבוססים על טכנולוגיה של בינה מלאכותית, ומודלים בתחום הכלכלה השיתופית.
רשימה חלקית
בתחום התיירות הוא שולט בפלטפורמה של klook, בתחום המסחר האלקטרוני הוא שולט ב- Fanatics, בתחום הביטוח הוא שלוט בלמונייד. בתחום התחבורה הזכרנו את Uber ו- Grab , אך ישנה עוד רכישה בולטת בתחום התחבורה השיתופית בסין. חברת דידי צ'ושינק ,שנרכשה ב- 5.5 מיליארד דולר.
בתחום הנדל"ן כולם מכירים את חברת חללי עבודה המשותפים wework, ואת וחברת compass, שהיא פלטפורמה אינטרנטית לעסקאות נדל"ן.
ישנן כמובן גם מספר חברות שאינן משויכות לכלכלה השיתופית כמו חברות השבבים ARM הולדינג (מולכים למחצה) ו- NVDIA (עיבוד שבבים).
לצפיה בתיק האחזקות של ויזין
הסיפור של wework הוא גם הסיפור של סופט בנק
הרבה נאמר ונכתב על Wework, על ירידת השווי מ 47 מיליארד דולר לשווי של 8 מיליארד דולר. מי לא הרים גבה ושאל את עצמו איך חברת נדל"ן של השכרת שטחי עבודה, מתומחרת כחברת טכנולוגיה.
מה יש ב Wework שאין בחברות אחרות. ברגע ש ווי-וורק עמדה להיות חברה ציבורית, הדוחות נחשפו, מלבד התנהלותו השערורית של מיסד החברה אדם ניומן , נחשפו גם ההפסדים, וגם הסיכונים שעומדים בפני החברה.
מלבד הפסד של סופט בנק הנפילה של Wework מראה לנו את אסטרטגית השקעה שבה החברה מעוניינת לשלוט בכל תחום ובכל מחיר.
קטע וידאו קצר (6:05) על מסיושי סאן מייסד סופטבנק. מסיושי הפסיד יותר כסף ממה שהפסיד מישהו אי פעם בהיסטוריה. מאז מסיושי התאושש ובצע כמה מההשקעות הטכנולוגיות המצליחות בעולם.