דברו איתנו:
074-7029965

משבר האקלים העולמי זכה לתשומת לב רבה. בכל רחבי העולם תעשיית האנרגיה הירוקה צומחת בקצב מסחרר, ובבורסה האמריקאית והבריטית, ההשקעות באנרגיה ירוקה נהנות מתשואות יציבות. האם גם אנחנו נצטרף למהפכה?   

הרבה דברים נאמרו בהקשר לאקלים של הכוכב שלנו. אל גור אמר שכדור הארץ מתחמם עלינו במהירות, גיאולוגים אמרו שקרחונים שנמסים אל הים יטביעו את כולנו, אקטיביסטים זועקים על תקציב החמצן ההולך ואוזל ביערות הגשם, בני המאיה אמרו שב-2012 הכוכב שלנו יחרב, וגרטה בת ה-16 אמרה לנו "איך אנחנו מעזים?" בכל הרשתות החברתיות.

שלא תטעו, משבר האקלים הוא לא עוד מיתוס שצריך להתעלם ממנו. ואנחנו? עוד אורגניזם אחד שעלה לסיבוב במעגל החיים של הטבע. אחד שמסתובב לזמן מוקצב, על כוכב שמסתובב לזמן מוקצב. כשהמעגל הזה "יושלם" יום אחד, גם אנחנו וגם הכוכב שלנו נפסיק להסתובב. וזה טבעי לחלוטין. אבל אם קיימת אפשרות להשלים את המעגל הזה בצורה מכובדת יותר, ואולי גם להעניק לדורות נוספים הזדמנות להתמודד עם הכאב ראש הזה שנקרא 'חיים', אז עדיף לאורגניזם אחד להקדיש מחשבה נוספת לפני שזורק שקית תפוצ'יפס קראנצ' טבעי בחוף גורדון.  

כשזה נאמר, אז כנראה שהשמש לא הולכת לבשל אותנו בקרוב, אל גור הוא רק בחור שהפסיד לג'ורג' בוש, חזון בני המאיה לשנת 2012 הביא איתו רק סרט אסונות סביר, וגרטה ת'ורנברג היא רק פרסונה עם תווית "מסיחת הדעת התורנית" של התקשורת.

בתוך כל הדברים שנאמרו על משבר האקלים, שכחו לומר לנו דבר חשוב נוסף : המשבר של אחד, יכול להוות הזדמנות לאחר. אז על רקע משבר האקלים העולמי, משבר הקורונה, ומשבר מחירי הנפט -האם זה הזמן שלנו להשקיע באנרגיה ירוקה?

מה קורה בתחום האנרגיה הירוקה?

שנת 2018 הסתיימה עם זינוק של 273 מיליארד דולרים בהשקעות בתחום, 2019 עם עלייה של 300 מיליארד. בעשור האחרון הושקעו למעלה מ-6.2 טריליון דולר באנרגיה ירוקה, והתחזיות צופות שעד 2050 יתווספו לסכום הזה עוד 13 טריליון דולר. נוכל להמשיך ולטחון מספרים ועובדות במשך שעות, אבל לפני שנמשיך עם זה (מבטיחים שנמשיך) חשוב שקודם ננסה להבין – למה זה קורה? איפה זה קורה? והאם זה ימשיך לקרות?

מניות הקלינטק פורצות לתודעת המשקיעים

"קלינטק" זהו הכינוי שמתאר את חברות הציוד הטכנולוגי הפועלות בשירות האנרגיה הירוקה. בעברית זה נשמע פחות סקסי וחיפוש בגוגל ייקח אתכם לדף הבית של חנות לניקוי ספות, אבל באנגלית – Clean Tech – גוגל כבר ידע מה להראות לכם.  המהפכה הירוקה יצרה המוני חברות הפועלות בתחום האנרגיה המתחדשת על שלל גווניה ; יצרניות של ציוד טכנולוגי "ירוק", מנהלי תפעול וקבלנים בתחום, חברות לטיהור שפכים, חברות לאגירת אנרגיה, חברות של הידרה באלאנס , יזמים ויצרנים בסקטור האנרגיה ועוד ועוד ועוד.

כל החברות הללו שפרצו לשוק הובילו לירידה חדה בעלותו של ציוד טכנולוגי "ירוק" (ירידה של 80% בעשור האחרון), ואם לא די בכך, חברת 'בלומברג' (Bloomberg L.P) שאחראית על כשליש מהמידע הפיננסי העולמי, מעריכה כי אמצעי ייצור הציוד הטכנולוגי בענף הקלינטק יזכו למימון של 8 וחצי טריליון דולרים במהלך 30 השנים הבאות. השינויים הדרמטיים האלו תרמו לשיפור עצום בכושר הפקת האנרגיה הירוקה ברחבי העולם, וכמובן, יצרו קהל משקיעים גדול שקפץ על הרכבת הדוהרת (והחשמלית) של מניות החברות "הירוקות".

מהפכת האנרגיה הירוקה: סדר עולמי חדש

ועדת האקלים העולמית בפריז יצאה בהצהרה: עד שנת 2050 הצריכה העיקרית ברוב מדינות העולם תהיה מאנרגיה ירוקה. נכון לעכשיו, בארה"ב כ-40% מצריכת החשמל היא משימוש באנרגיה מתחדשת. בגרמניה נרשם לאחרונה שיא של 90% צריכה יומית מאנרגיה ירוקה, בסין, החזון הוא להיות הראשונים לחצות את רף – 95% צריכה יומית מאנרגיה ירוקה.

בכל מקום שבו יש לה מקום בסדר העדיפויות – תעשיית האנרגיה הירוקה משגשגת. יותר מזה, התעשייה הזו יצרה מיליוני מקומות עבודה וחסכה מיליארדי דולרים עבור כל כלכלה שהשכילה לאמץ אותה. וזה לא רק בגלל משבר האקלים שכופה את המעבר, אלא כי מדובר באנרגיה זולה יותר, נגישה יותר,  וניתנת לאגירה ושימוש חוזר.

על הבטחות בארץ המובטחת, יובל שטייניץ וציפורי עמק הבכא

אצלנו בישראל, שר האנרגיה יובל שטייניץ הכריז ללא עוררין (וללא דמעות) – עד שנת 2030 האנרגיה הירוקה תהווה 30% מהצריכה בישראל ! שטייניץ המשיך ואמר שנקים מפעל דלקים במפרץ חיפה, נחבר את אילת למתווה גז טבעי, בדימונה יפתח שדה סולארי חדש, וישראל תצטרף למהפכה הירוקה בעולם.

אבל האם אנחנו יכולים לסמוך על עוד הבטחה ממשלתית? נציין שמשרד האנרגיה היה הראשון להגיש תכנית להצלת המשק בעקבות משבר הקורונה, ושיובל שטייניץ, לפחות על פי רוב הדעות, מבצע את תפקידו כשר אנרגיה בצורה טובה יותר מקודמיו בתפקיד. למעשה תקופת הכהונה שלו היא גם מהארוכה ביותר בממשלות ישראל.

נציין גם שבעבר ממשלת ישראל הציבה יעד לשנת 2020 ואמרה שהאנרגיה הירוקה תהווה 10% מצריכת החשמל במדינה. הנה שנת 2020, ואנחנו לא עוברים את ה-5%. טורבינות הרוח שכן הוקמו בישראל, נתונות תחת ביקורת ציבורית בטענה שמפיקות תת-רעש לסביבה וטובחות בציפורי ארץ ישראל – מסתבר שקרב גדול מתחולל בעמק הבכא בין טורבינות הרוח לבין ציפורים שמוצאות את מותן בין להבות הטורבינות.

פיורד
ובכל זאת - האם כדאי להשקיע באנרגיה ירוקה בישראל?

אז אחרי שבדקנו את סקטור האנרגיה הירוקה מכל זווית אפשרית – לאלו מכם שלא נטשו אותנו והלכו לקרוא על השקעות בנפט – הנה לכם (כמו שהבטחנו) שאר העובדות והמספרים שעליכם לדעת: המנייה הסולארית שבה תשקיעו יכולה להיות של חברה לפיתוח טכנולוגיה "ירוקה", חברה שעוסקת בפיתוח פרויקטים של תשתית בתחום, או חברה שמשלבת בין השניים.

נספר לכם ש- 'אנרג'יקס' המניה הנסחרת ביותר בבורסה הישראלית בענף האנרגיה הירוקה, רשמה זינוק של 370% ב-3 השנים האחרונות. 'אנלייט' השניה בשווייה קפצה ב-140% רק בשנה האחרונה. נספר גם שכסף מוסדי רב מושקע במניות "הירוקות" שנחשבות ל"בנקביליות". הרבה בגלל הפרופיל סיכון-סיכוי שמוערך על ידי אנליסטים כהשקעה דפנסיבית שמניבה תשואה יציבה. לפי סקר שנערך בין 100 משקיעים מוסדיים, עד שנת 2024 הכסף המושקע שלהם יכפיל את עצמו.

לפני שניפרד אנחנו נזכיר לכם שאתם עדיין יכולים להשקיע בנפט כמובן, לא נספר לאף אחד. אבל תזכרו שהשקעה כזו תלויה במשתנים רבים כמו אופ"ק, משולש המאבק רוסיה-סעודיה-ארה"ב, ותחזיות קצרות טווח שלרוב הן שגויות. לעומת זאת, התחזית להשקעות באנרגיה ירוקה היא תחזית ארוכת טווח שאינה תלויה בדבר – השמש תמיד תזרח על פאנלים סולאריים, והרוח תמיד תנשוב על הטורבינות. 

אולי יעניין אותך לקרוא:

שתפו את הפוסט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מיזמים נבחרים

רשתות חברתיות

קטגוריות
נושאי האתר
קטגוריות
גלילה לראש העמוד

הרשמה לניוזלייטר

רוצה להיות מעודכן? 

אנחנו מבטיחים לא לשלוח ספאם.

דילוג לתוכן